Снимки БулфотоГолям международен скандал с България. Двама българи на високи постове

...
Снимки БулфотоГолям международен скандал с България. Двама българи на високи постове
Коментари Харесай

Голям международен скандал с България: Кристалина Георгиева и Симеон Дянков са оказвали натиск в полза на Китай

Снимки Булфото

Голям интернационален скандал с България. 

Двама българи на високи постове са съдействали на китайската политика в международен мащаб, костатира Световната банка. Управляващият шеф на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева беше посочена от предходния ѝ шеф Световната банка за оказване на напън за повишение на позицията на Китай в ранглиста на стопанските системи, предава Bloomberg, представен от

Георгиева съобщи, че не е съгласна с констатациите.
 
При инспекция на отчета си Doing Business Световната банка е открила толкоз съществени етични проблеми, че е решила да спре напълно публикуването му, излиза наяве от официално съобщение на банката.

Позицията на Китай в отчета за 2018 година, оповестен през октомври 2017 година, трябвало да бъде със седем места по-назад – под номер 85 вместо да остане на 78-о място, отбелязва Световната банка при обзор, оповестен през декември.

„ Промените в данните за Китай в Doing Business 2018 наподобява са артикул на два разнообразни типа напън, оказван от управлението на банката върху екипа на Doing Business “, оповестява Световната банка в отчет, оповестен в четвъртък.

Банката показва Георгиева наред със съветника ѝ по това време Симеон Дянков, някогашен финансов министър в кабинета на Симеон Сакскобургготски, за оказване на „ напън “ за „ внасяне на съответни промени в данните за Китай в старания за възстановяване на класирането му, тъкмо когато от страната се очакваше да играе основна роля в акцията за повишение на капитала на банката “, излиза наяве още от известието.

Фундаментално противоречие

Проверката е направена от адвокатската адвокатска фирма WilmerHale, ангажирана от етичната комисия към Изпълнителния ръб на Световната банка, органа, отговарящ за етичните въпроси, свързани с представители на борда. Резултатите от инспекцията са били оповестени пред изпълнителните шефове на Световната банка в сряда и бордът е разрешил тяхното издание.

Георгиева беше основен изпълнителен шеф на Световната банка преди да бъде определена за правоприемник на Кристин Лагард отпред на МВФ, сътрудник на кредитора в Бретън-Уудската система.

„ Не съм съгласна фундаментално с констатациите и интерпретациите на инспекцията за нередности в данните, свързани с моята роля в отчета Doing Business за 2018 година на Световната банка “, съобщи Георгиева в официално съобщение. „ Вече организирах първичен диалог с членовете на Изпълнителния ръб на МВФ по този въпрос “, добави тя.

Американското финансово министерство, което ръководи уговорката на страната с МВФ и Световната банка, заяви, че прави обзор на отчета. Съединени американски щати имат голяма роля в решенията на основаните във Вашингтон кредитори поради тежестта на вота им.

„ Това са съществени констатации и финансовото министерство проучва отчета “, съобщи говорителката на финансовото министерство Александра ЛаМанна. „ Основната ни отговорност е да пазим честността на интернационалните финансови институции “, добави тя.

Проверка на обстоятелствата: Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР